ΣΥΝΕΔΡΙΟ property show Larnaka 2024

APRIL 26, 2024

Μεγάλες οι προοπτικές ανάπτυξης της Λάρνακας

-    Η ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας είναι έργο αιχμής και θα γίνει πάση θυσία

Θετικά μηνύματα για τις προοπτικές ανάπτυξης της Λάρνακας και τη βεβαιότητα ότι η ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας στην πόλη του Ζήνωνα, θα γίνει πάση θυσία, έστειλε το σημαντικό Συνέδριο «Property Show Larnaka 2024» που έγινε στη Λάρνακα.

Στο Συνέδριο, που συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και άλλων ενδιαφερομένων για την ανάπτυξη της Λάρνακας, μίλησαν 20 εξειδικευμένοι παράγοντες της αγοράς ανάπτυξης γης και αναφέρθηκαν στις προοπτικές ανάπτυξης της Λάρνακας, στα νέα έργα που σχεδιάζονται, στην ανταγωνιστικότητά της στο τομέα των ακινήτων και στην ελκυστικότητα της στους ξένους επενδυτές..

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την εταιρεία fmw financial media way και ήταν υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ), την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και την ΕΤΑΠ Λάρνακας. Κεντρικός χορηγός του Συνεδρίου ήταν η Τράπεζα Κύπρου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κων. Ιωάννου, που ανέγνωσε η  Λένια Ζαχαρίου, του Επαρχιακού Τμήματος Πολεοδομίας Λάρνακας, ανέφερε ότι «το κράτος στοχεύει να ενεργοποιήσει τον τομέα ακινήτων με σκοπό τη δημιουργία προσιτής στέγης για όλες τις εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού, μέσω της συνέχισης των κινήτρων για αύξηση του ανώτατου συντελεστή δόμησης, όπου μέσω της αύξησης του συνολικού δομήσιμου εμβαδού της ανάπτυξης, προβλέπεται να δημιουργηθούν πρόσθετες οικιστικές μονάδες για διάθεσή τους για κοινωνικούς σκοπούς, και παράλληλα με αυτή του τη δράση να ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων επιλογών στον τομέα των κατασκευών και συνακόλουθων θέσεων εργασίας».

Το ενδιαφέρον της πολιτείας, συνέχισε, «επικεντρώνεται και στην αναπτυξιακή πολιτική που αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων στρατηγικής μορφής στον κυπριακό χώρο, ενδυναμώνοντας το προφίλ της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού οικονομικής δραστηριοποίησης».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση μεγάλων και στρατηγικών αναπτύξεων, με το οποίο απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης μεγάλων και στρατηγικών αναπτύξεων, ο κ. Υπουργός είπε πως «μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου το κράτος επιδιώκει να καθοριστεί ένα ρυθμισμένο πολεοδομικό και οικοδομικό πλαίσιο ταχείας αδειοδότησης μιας ανάπτυξης, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, σε ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο one-stop-shop, απαλλάσσοντας με αυτό τον τρόπο την εξυπηρέτηση ξένων και τοπικών επενδυτών από καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αδυναμίες».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΕ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας, Νάκης Αντωνίου, ανέφερε ότι «η Λάρνακα επιλέγηκε για τη διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου, επειδή αναπτύσσεται και η ανάπτυξη είναι ο στόχος όλων των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα πάρουν την πόλη μπροστά, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα κρατήσουν τα παιδιά τους στη πόλη και από εμάς εξαρτάται το μέλλον της».

Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε και στην ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας και μετέφερε στους παρευρισκόμενους «τη δέσμευση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη ότι το έργο θα γίνει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Η ανάπτυξη της πόλης μας, δεν θα μείνει μέχρι εδώ αλλά θα συνεχίσει με τη δημιουργία του μεγάλου έργου του λιμανιού και της μαρίνας», σημείωσε.

 

 

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «η διαχρονική και πλήρης συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης είναι άριστη, αγαστή και αποτελεσματική και μέσα από μια ευρεία σειρά κοινών ενεργειών επιλύουμε προβλήματα που αφορούν την πόλη και θέτουμε τις βάσεις για νέα έργα ανάπτυξης, κάνοντας τη Λάρνακα ελκυστική για επενδύσεις και ευνοώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον”. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας και με  την συμπόρευση των σημαντικών θεσμών και φορέων της πόλης, είπε πετύχαμε αρκετά στον τομέα της ανάπτυξης και ευημερίας της Λάρνακας.

Αναφερόμενος στην ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας, ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος, ότι παρά τα όποια προβλήματα θα γίνει είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο και πρόσθεσε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια προβλέπονται έργα συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ στη Λάρνακα.

ΕΤΑΠ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Ο Ντίνος Λευκαρίτης, Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας σε χαιρετισμό του εξέφρασε «ιδιαίτερη ικανοποίηση που ο τουρισμός στη Λάρνακα βρίσκεται σε σημαντική πορεία ανάπτυξης, αφού οι αφίξεις τα τελευταία έξι χρόνια αυξήθηκαν κατά περίπου 100 χιλιάδες, ενώ και το μερίδιο της περιφέρειας αυξήθηκε στο 12.1%. Στο διάστημα αυτό, στην πόλη και τουριστική περιοχή Λάρνακας λειτούργησαν 15 νέες ξενοδοχειακές μονάδες, με συνολική δυναμικότητα 1.472 κλινών, έγινε κατορθωτή η προσέλκυση διεθνών αλυσίδων όπως η Radisson, Intercontinental, Best Western και Αccor, ενώ μόνο στα όρια της πόλης, κατατέθηκαν τουλάχιστον 25 αιτήσεις για νέες μονάδες», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη που όλοι οι φορείς της Λάρνακας επιθυμούν για τη πόλη τους, ο κ. Λευκαρίτης είπε ότι αυτή πρέπει να είναι «λελογισμένη, σωστά χωροθετημένη, αειφόρος, να προσφέρει αλυσιδωτά οφέλη και οικονομίες κλίμακας και να συνάδει με τον χαρακτήρα της περιοχής μας», ενώ σημείωσε πως «σαφώς και υπάρχει ακόμη χώρος για νέες τουριστικές μονάδες, ώστε να αποκτήσει η Λάρνακα ένα ποικίλο και επαρκές ξενοδοχειακό δυναμικό».

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας αναφέρθηκε και στις ιδιωτικές επενδύσεις για τον τουρισμό και είπε πως «η Λάρνακα πλέον δεν υστερεί ούτε σε σημεία αναφοράς, ούτε σε υπηρεσίες ή δραστηριότητες για τον επισκέπτη. Με τη σειρά τους, το κράτος και οι τοπικές αρχές, οφείλουν να εργάζονται προς τη συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση των υποδομών και του οδικού δικτύου και τον ευπρεπισμό των δημοσίων χώρων», είπε, σημειώνοντας πως «μόνο έτσι θα προσελκύσουμε ποιοτικότερες επενδύσεις και θα βάλουμε τη Λάρνακα σε ουσιαστική αναπτυξιακή τροχιά».

FMW FINANCIAL MEDIA WAY

Ο Θέμης Πολυβίου, μιλώντας εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας FMW Financial Media Way είπε πως το «Property Show Larnaka 2024, αφορά την ανάπτυξη της όμορφης πόλης του Ζήνωνα. Η επιλογή της Λάρνακας για διοργάνωση του φετινού Property Show, πρόσθεσε, έγινε λόγω των μεγάλων αναπτυξιακών προοπτικών που παρουσιάζει η πόλη καθώς και του έντονου ενδιαφέροντος ντόπιων και ξένων για τα ακίνητα της Λάρνακας

ΚΟΑΓ

Τα σχέδια του ΚΟΑΓ στη Λάρνακα παρουσίασε η Ελένη Συμεωνίδου και η Νατάσα Κασπαρή, ενώ τα έργα του Οργανισμού παρουσίασε η πρόεδρος του κα Έλενα Κούσιου.

ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Εκ μέρους του ΕΤΕΚ μίλησε ο Πρόεδρος του κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντής, εκ μέρους του ΚΣΙΑ ο Κ. Κυπριανός Θεοχαρίδης, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΠΑΚ κ. Α. Καρακατσάνης και ο δικηγόρος κ. Γ. Κουκούνης

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Ο περιφερειακός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Μιχάλης Τινιόζου, αναφέρθηκε σε διαχρονική στήριξη της Τράπεζας στον τομέα των επενδύσεων στη Λάρνακα.
Σημείωσε, ότι «η αναπτυξιακή πορεία της πόλης αποτυπώνεται στα στοιχεία του τμήματος κτηματολογίου, σύμφωνα με τα οποία το 2023 ο όγκος συναλλαγών κατέγραψε αύξηση 22%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αγοραπωλησίες έκλεισαν με θετικό πρόσημο, καταγράφοντας άνοδο 6% σε ετήσια βάση, με τις μισές πωλήσεις από τις 723 να αφορούν ξένους αγοραστές».

YPERA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Τα ασφαλιστικά σχέδια της Ypera Ασφαλιστικής για την ακίνητη ιδιοκτησία παρουσίασε ο Διευθυντής τους ο κ. Χρυσόστομος Παρπούνας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Το μέλος του ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου Χρίστος Σάββα στην ομιλία του, είπε ότι το μέλημα των αρχιτεκτόνων είναι όπως οι αναπτύξεις γίνονται με ευαισθησία και με σύνεση ως προς την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον, «γιατί αυτή θα είναι η παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές».
Παραθέτοντας στοιχεία ώστε να καταδείξει το ενδιαφέρον της εγχώριας και ξένης αγοράς για επενδύσεις στη Λάρνακα είπε ότι «η αναλογία μεταξύ κυπρίων και ξένων αγοραστών από το 2019 μέχρι το 2023 (εκτός 2020 – 2021 λόγω Covid), παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα. Δηλαδή στο 55% με 60% για κύπριους αγοραστές και 40% με 45%  για ξένους αγοραστές».

ΔΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Την άποψη ότι η τυχόν αρνητική εξέλιξη του έργου της ανάπλασης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας ενδεχομένως να επηρεάσει τη μελλοντική ανάπτυξη της πόλης, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δανός, κ. Παναγιώτης Δανός.

Αναφερόμενος στη θεαματική ανάπτυξη της Λάρνακας, κατά την έκφρασή του, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια, έχει αναδυθεί ως σημαντικός παίκτης στον τομέα των ακινήτων, με την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη που βιώνει».

Βάση στατιστικών στοιχείων της Δανός, το ενοίκιο στη Λάρνακα για διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο είναι μεταξύ €450 και €550. Τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων κοστίζουν από €550 έως €650 ενώ το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων είναι από €750 έως €850.

Υπογράμμισε ότι «οι τιμές ενοικίων έχουν διπλασιαστεί και σε κάποιες περιοχές τριπλασιαστεί, σε σύγκριση με το 2019».

Larnaca Land of Tomorrow

Ο επικεφαλής των πωλήσεων του ομίλου Πετρολίνα  κ. Ανδρέας Λευκαρίτης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη «Larnaca Land of Tomorrow» του ομίλου, το κόστος της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει το €1 δισ.

Υπενθύμισε ότι η εταιρεία μετά την αποξήλωση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών βρέθηκε με 450 χιλ. τετραγωνικά μέτρα, στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, σε ένα μήκος 2,5 χιλιόμετρων.

«Άμεσα στην εταιρεία συστάθηκε μια εσωτερική ομάδα από τέσσερα διευθυντικά στελέχη με στόχο να προχωρήσουμε σε σχεδιασμό για αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής».

Σχετικά με το στόχο του έργου, εξήγησε ότι «θα  αποτελεί προέκταση της πόλης της Λάρνακας και θα συνάδει με το χαρακτήρα της».
«Οι τρεις πυλώνες του έργου είναι ο άνθρωπος, το πράσινο και τη θάλασσα». επεσήμανε.

PATROKLOS GROUP

Εκ μέρους του Ομίλου Patroklos Group ο κ. Αντρέας Γεωργίου αναφέρθηκε στις προοπτικές της Λάρνακας, αλλά έθιξε και αρνητικά σημεία που επηρεάζουν τη δράση των εταιρειών ανάπτυξης γης. Όπως είπε υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία στην αδειοδότηση έργων, άρνηση του τραπεζικού συστήματος να ανταποκριθεί στους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων και σύγχυση όσον αφορά το πως θέλουν όλοι να αναπτυχθεί η Λάρνακα.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι ο Όμιλος Patroklos Group μεγάλωνε συνεχώς και έχει δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Λάρνακας και στην Κρήτη. Όπως εξήγησε τα σχέδια του Ομίλου τα επόμενα χρόνια είναι πολύ φιλόδοξα και θα τα πετύχει.

Quality Group

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Quality Group Ηρακλής Ζαβός, αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο έργο που προωθεί ο όμιλος, το «Q City Oasis» επί της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, δίπλα από το Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού.

Όπως είπε, «θα προσφέρει αστική καινοτόμα ανάπτυξη με διάφορες οικιστικές, εμπορικές και κοινόχρηστες  χρήσεις, πολυτελή διαμερίσματα, πολλαπλά πάρκα, παιδότοπους, εστιατόρια, γυμναστήρια, καφετέριες και κέντρα ευεξίας.

Κεντρικός Χορηγός ήταν η Τράπεζα Κύπρου και Χορηγοί Επικοινωνίας η εφημερίδα ΑΚΙΝΗΤΑ, ενώ διαδικτυακός Χορηγός ήταν η ιστοσελίδα www.akinita.com.cy και οι υποστηρικτές ήταν οι εταιρείες Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης, Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι & Εκτιμητές Ακινήτων, Kition Ocean Real Estate, Panikkos Livadiotis Group, Patroclos Group Of Companies, Petrolina, Quality Group Developments & Investments, The Prosperity Group και η Ypera Ασφαλιστική.